29 september 2020

Kosten trouwfotograaf

kosten trouwfotograaf bruiloft fotograaf


Jullie gaan trouwen en overwegen een trouwfotograaf in te huren. Maar wat kost dat nu? En waar betaal je nu eigenlijk voor? Ik snap die vragen en ondanks dat de prijzen variëren per fotograaf zal ik je wat uitleg geven over de kosten en hoe deze tot stand komen.

kosten trouwfotograaf bruiloft fotograaf
Een camera plus lens kost al snel 5.000 tot 7.000 euro


Allereerst wil ik je meegeven dat je de fotograaf beter niet kunt wegbezuinigen. Ik kan vanzelfsprekend niet in jullie portemonnee kijken, maar het niet nemen van foto’s op jullie dag is natuurlijk geen optie. Je wil de mooiste dag van je leven wel kunnen herinneren. En geloof me, hier heb je vastgelegd beeld voor nodig. Het is onmogelijk om alles op deze dag te herinneren. Het wegbezuinigen van de fotograaf is dus niet slim. Er is altijd wel een passende fotograaf te vinden voor jullie budget.

De gemiddelde uurprijs van een trouwfotograaf.

Voor de mensen die liever niet te lang lezen hier maar gelijk de gemiddelde uurprijs. Deze ligt tussen de 150 en 200 euro per uur. Uiteraard bepaalt elke trouwfotograaf zijn eigen prijs en als je zoekt vind je ook fotografen met afwijkende uurprijzen.

Wat bepaalt de prijs van de trouwfotograaf?

De prijs die een fotograaf per uur vraagt is afhankelijk van heel veel factoren. Hieronder vind je de meest gangbare:

Hoeveel ervaring heeft de bruidsfotograaf?

Sommige fotografen komen net kijken, anderen lopen al jaren mee. Sommige hebben een achtergrond in vormgeving, anderen niet. De ervaring van de fotograaf is niet enkel af te leiden aan de camera ervaring. Wanneer je een fotograaf treft met veel creatieve ervaring naast het fotograferen dan kan dit positief bijdragen aan het eindresultaat. De foto’s zullen immers ook moeten worden nabewerkt.

Het aantal uur dat de huwelijksfotograaf aanwezig is op de trouwdag.

Jullie dag begint vroeg en eindigt laat. Dit is voor jullie zelf en jullie familie een feest! De fotograaf is echter aan het werk. Het aantal uur dat hij aanwezig is, is dan ook van belang voor de prijs. Wil je wat besparen op de kosten dan kun je vragen of de fotograaf wat minder lang aanwezig kan zijn. Veel zal het echter niet schelen, want een tweede klus op dezelfde dag zit er voor de bruidsfotograaf niet in.

Hoeveel tijd besteedt de trouwfotograaf aan de nabewerking van de foto’s.

Dit valt een beetje samen met de ervaring van de huwelijksfotograaf. Als hij meer ervaring heeft met vormgeving en nabewerking dan zal dit aanzienlijk sneller gaan dan bij iemand met minder ervaring. De nabewerking is een belangrijke stap binnen de fotografie en drukt een stempel op het eindresultaat. Een goede fotograaf corrigeert nagenoeg elke foto een beetje en zal een aantal foto’s uitlichten met een grotere nabewerking.

Is jullie trouwfotograaf een ondernemer?

Als de fotograaf in kwestie netjes is ingeschreven bij de kamer van koophandel, dan moet hij zeer waarschijnlijk 21% btw berekenen over zijn diensten. Door een inschrijving bij de kamer van koophandel mag je ervan uit gaan dat jullie fotograaf zijn werk serieus neemt. Het ondernemerschap kost echter ook geld. Denk aan de aanschaf van diverse tamelijk prijzige fotoapparatuur, de huur van een mogelijke studio of werkruimte, de kosten voor de noodzakelijke computers en software, administratiekosten, verzekeringen en loonkosten. Net zoals bij alle andere ondernemingsvormen moeten deze kosten gedekt worden met het werk dat wordt uitgevoerd. Deze kosten zie je dus terug in de uurprijs.

De lokatie en reiskosten van de trouwfotograaf.

Fotografen wonende in de Randstad zijn, mogelijk door grotere vraag en hogere huisvestingskosten, wat duurder dan de fotografen uit de provincie. De lokatie kan de kosten voor de fotograaf opdrijven. Als dit het geval is, zul je deze terug zien in zijn uurprijs. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor de reiskosten van de fotograaf. Moet een fotograaf ver reizen dan zal dit worden meegenomen in zijn totaalprijs. Let wel op, want de reiskosten zijn niet altijd inbegrepen in de uurprijs. Het kan voorkomen dat je hier nog los een vergoeding voor moet betalen.

Kosten trouwrapportage

Ok ik heb nu uitgelegd waar de uurprijs vandaan komt en dat deze gemiddeld tussen de 150 en 200 euro per uur ligt. Maar wat betekent dit nu voor jullie trouwdag? Wat zijn de totale kosten voor die dag? Kun je een bruidsfotograaf voor een uurtje inhuren? Meestal niet. De fotograaf kan met 1 of 2 uur zijn kosten niet dekken. En omdat deze uren waarschijnlijk midden op de dag vallen kan hij ook geen ander werk meer aannemen. De meeste fotografen werken dan ook met pakketten met een minimum van 4 uur. De prijs voor een gemiddelde trouwreportage ligt dan ook tussen 750 en 1500 euro met uitlopers naar 2000 euro.

Een bruiloft in Nederland kost gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 euro. Hiermee neemt de trouwfotograaf dus ongeveer 10% van de kosten voor zijn rekening. Dat is best een aanzienlijk deel. Vergeet echter niet dat van alle kosten die jullie maken dit een van de weinige is waar je daadwerkelijke herinneringen aan overhoudt. De jurk kost al snel 2.000 euro, maar deze draag je maar één keer. De foto’s kun je keer op keer bekijken.

Tot slot

Nu je weet wat er gemiddeld wordt gevraagd in ons land om een trouwrapportage te maken kun je jezelf afvragen hoe je nu aan een goede fotograaf komt. De kwaliteit van de fotografen ligt nogal ver uit elkaar. En de prijs van een fotograaf is geen garantie voor kwaliteit. Maak vooral een afspraak voor een losse shoot. Dan heb je al een beeld van wat de fotograaf jullie kan bieden.

De prijs van een dienst is het resultaat van vraag en aanbod. En ondanks dat 1.500 tot 2.000 euro best veel geld is, ben ik persoonlijk van mening dat dit eigenlijk nog weinig is voor datgene wat wordt aangeboden. Althans als het goed gebeurt. Als je beseft dat een goede camera inclusief lens al snel zes tot zevenduizend euro kost en dat de fotograaf er twee bij zich draagt dan is het niet moeilijk te beseffen dat de uurprijs best wat hoger zou kunnen.

Voor mij persoonlijk is fotografie een onderdeel van mijn dagelijks werk, maar zeker niet het enige waar ik mijn inkomen uit haal. Als medeoprichter van WOW Agency* is mijn werkdag over het algemeen gevuld met een grote variatie aan werkzaamheden. Maar ondanks dit feit haal ik veel voldoening uit trouwfotografie, mijn agenda is echter beperkt. Heb je interesse om jullie dag door mij vast te laten leggen, neem dan gerust eens contact met mij op. Zoeken jullie nog meer hulp met het plannen van jullie bruiloft, kijk dan ook eens op de website van Wed & Wild.

* WOW agency is een creatief bureau in Eindhoven. Hier wordt gewerkt aan evenementenorganisatie, marketing en communicatie voor de culturele sector, maar het is ook het hoofdkwartier voor Wed & Wild weddingplanning. 


Blijf up-to-date

Wil je op de hoogte blijven van deze website of in contact komen met mij? Meld je dan hieronder aan. Ik zal zo snel mogelijk contact met je opnemen.


© ROB VAN DER DONK